Monday, August 3, 2009

MEMO KEPADA SEMUA STAFF BERKUATKUASA 2010


Saje nak share bende menarik dapat dari email....seorang kawan hantar....
...............................................................................................................................................................................

Staff Sekalian,

Perhatian kepada semua staff. Berkuatkuasa pada tahun 2010, syarikat ini akan menguatkuasakan peraturan baru kepada semua staff. Perkara yang digubal adalah seperti berikut:-

a. PENGANGKUTAN.

Sekiranya anda memandu kereta import, kereta mewah atau kereta Honda contohnya, kami menganggap anda sudah terlalu mewah, jadi tiada kenaikan gaji.

Sekiranya anda memandu kereta yang telah uzur, lebih dari 10 tahun atau menggunakan pengangkutan awam, kami mengandaikan anda mempunyai banyak simpanan, jadi tiada kenaikan gaji.

Sekiranya anda memandu kerata nasional samaada proton atau perodua, kami mengandaikan anda telah berada di level yang sepatutnya, jadi tiada kenaikan gaji.

b. CUTI TAHUNAN.

Setiap orang akan mendapat cuti 104 hari dalam setahun dan kebanyakannya ialah hari sabtu dan ahad.

c. WAKTU LUNCH:

1) Staff yang kurus akan diberi rehat selama 30 minit. Ini kerana mereka perlu makan lebih untuk kesihatan.

2) Untuk saiz normal, mereka akan diberi rehat selama 15 minit. Ini kerana mereka sedang elok dan cuma perlu mengambil makanan secara stabil.

3) Untuk mereka yang gemuk, mereka akan diberi rehat selama 5 minit sahaja. Ini kerana mereka cuma perlu makan pil dan susu atau teh untuk menguruskan badan.

d. CUTI SAKIT:

Mulai 2010 kami tidak lagi mengiktiraf sijil sakit dari Doktor ini kerana sekiranya anda mampu pergi ke Klinik untuk dapatkan MC, anda tentu boleh pergi kerja juga.

e. PENGGUNAAN TANDAS:

Kami mendapat aduan ramai staff yang mengambil masa terlalu lama di dalam tandas. Mulai tahun 2010 setiap seorang hanya boleh menggunakan tandas selama 5 minit sahaja. Sekiranya lebih dari 5 minit secara automatiknya tandas akan di pam, tisu akan stuck, pintu akan terbuka dan kemera akan menyala.

Sekiranya lebih dari 2 kali gambar anda dirakam, kami akan menampal gambar anda di notis board di bawah korum 'staff sembelit'.

f. PEMBEDAHAN:

Selagi anda menjadi staff di sini, kami tidak membenarkan anda melakukan sebarang pembedahan. Jangan cuba mengeluarkan apa-apa saja organ dari dalam badan anda kerana kami mengambil anda bekerja kerana anda mempunyai organ yang cukup. Sekiranya tidak, ini bermakna anda telah melanggar kontrak.

g. PENGGUNAAN INTERNET

Segala penggunaan internet atas urusan peribadi seperti membaca e-mail, chatting dan games akan dikenakan bayaran RM2.00 sejam (sama seperti harga pasaran). Bayaran ini akan ditolak dari gaji anda.

Sebagai permulaan, 73% staff di sini tidak akan mendapat gaji selama 3 bulan, ini kerana harga penggunaan internet sahaja telah melebihi 3 bulan gaji mereka.

Terima kasih kerana masih setia berkhidmat di syarikat ini. Kami akan cuba memberikan perkhidmatan yang terbaik. Sebarang pertanyaan, komen, aduan, kekecewaan, sakit hati, bantahan, maki hamun, caci nista boleh disalurkan ke tempat lain.

Sekian, terima kasih.

..............................................................................................................................................................................
just want to bug in here..... remember I wrote an entry about the transfer thing....m handling the letter today......


oh yes..... I just talk and chalk today....not that rajin to make realia this past two weeks....no time bcoz m busy preparing all the files...Jemaah nazir is coming... sometimes its easier to chalk and talk..take less time and you can change anything you want immediately.....

7 comments:

Just_najmiE said...

hahahahaha.. siot dowh.. leh plak nk ambek gmbar staff dlm toilet kalau lebih 5 minit.. sabar ja la.. mesti smua staff yg sedia ada larik dr company tuh.. hehehe..

btw, gmbar awk dlm ruangan 'reading is good' sgt comel.. (^^,)

sHaH said...

abg...
sekarang blog abang da makin ramai followerkan?
hehehhe...
by the way, abg nak pindah mana ni?

naqiubex said...

Who would want to work there...
especially the toilet part...
hahahaha

fitriah said...

haha so funny! i juz laugh n laugh :)

Silverleaf said...

just-najmie ;..hehe janganla ade memane company wat camni....

thanks but gambar lame tu 7 tahun dulu..hehehehe sekarg dah jadi wolverine hehehe

Shah:...ha'ahhh and all thanks to you for promoting it....nak pindah dekat2 kawasan rumah je...sekarang no 30km dari rumah...pg balik dah 60 km....woishhhh rugi woooo....

naqiubex:...ha'ahhhh bayangkan tgh dlm toilet tetibe air xde sbb abih mase....

Fitriah:....hehehe i laugh silly alone....

LurvelyLynn said...

seronok tak jadik cikgu? im asking because aku tak pernah jadi a real teacher..

p/s : still gune chalk?!!!

Silverleaf said...

well, i like being a teacher...just dont like the data thingy....sekolah tu memg gune kapur lagi....

Related Posts with Thumbnails